Belastbaarheid paarden en pony’s:

Wij zijn, net als jij, gek op onze paarden en pony’s!
Hun welzijn vinden wij heel belangrijk.
We doen er alles aan om ze heel goed te verzorgen en ze een fijn leven te bieden.
Om ze niet over te belasten werken we al met een planning per paard of pony. Hun inzet is afhankelijk van een aantal factoren.
Dit kan per paard of pony verschillen per type en intensiteit van het rijden (gewone les, privéles, springles, enz)

Om onze paarden en pony’s nog beter te beschermen gaan we per 1 januari 2023 de belastbaarheid per paard en pony nader bekijken.
We gaan de eigenschappen van de ruiter (gewicht, lengte, niveau, rijervaring etc.) ook meenemen.
Wij hebben de maximale belastbaarheid per paard en pony bepaald op basis van hun leeftijd, medische geschiedenis en wekelijkse inzet.

We volgen hierin het advies van onze branchevereniging FNRS en de hippische sportbond KNHS.
Kijk hiervoor op www.fnrs.nl/maximale-belastbaarheid.

We vinden het belangrijk dat een paard of pony qua formaat en fitheid bij de ruiter past en andersom.
Hierbij gaan we onder andere werken met een gewichtslimiet.

Wij begrijpen dat dit voor sommige mensen even wennen is omdat je misschien niet meer op jouw lievelingspaard of -pony kan rijden. Lees hieronder hoe we dit gaan aanpakken en wat dit voor jou betekent.

  • We gaan pas per 1 januari 2023 de huidige belastbaarheid per paard meten. Tijdens de lessen zullen we hier geregeld aandacht aan besteden en dit verder uitleggen. Vanaf 1 januari 2023 gaan wij 2x per jaar al onze ruiters meten en wegen. Wij oordelen niet over jouw gewicht, maar gebruiken dit alleen om te bekijken welke paarden of pony’s welke gewichten per week dragen en hoe zij hiermee omgaan.
  • Er geldt vanaf 1 januari 2023 wel een algemeen maximum gewicht van 95 kg. Denk jij dat dit voor jou betekent dat je niet meer zou mogen rijden, bespreek dit dan even met Peter of Maaike, dan kunnen we samen kijken naar een oplossing!
  • We nemen een jaar de tijd om de belastbaarheid per paard te gaan bekijken en meten en hoogstwaarschijnlijk zullen we vanaf 2024 gaan werken met een maximale belastbaarheid per paard of pony.
  • Als er belangstelling is om jullie te ondersteunen om fitter te worden, kunnen we een ruiter vitaal cursus organiseren, deze is specifiek bedoeld om de ruitervitaliteit van onze ruiters te vergroten. Zou je dit leuk/ interessant vinden geef dit dan aan bij Peter of Maaike

Wij hopen dat iedereen begrijpt dat dit belangrijk is voor het welzijn van onze paarden en pony’s.
Jouw bijdrage is dus heel belangrijk omdat we allemaal zo lang mogelijk van hun willen genieten.
Alvast bedankt voor jouw begrip!